Õppereis Uue Kunsti Muuseumisse

Möödunud nädalasse mahtus veel üks põnev õppereis, Pärnusse Uue Kunsti Muuseumisse. Meid kutsus külla kooli sõber ja Manijal elav filmimees Mark Soosaar, et saaksime osa ERMi Heimtali muuseumi ja Anu Raua töötoast “Mulgi kuue graafika” ning näitusest “Anu Raud – Koguja”.

Esmalt tegime näpunöörist kujundusega vaibakese, mille valmimist juhendasid nii lõpmata kannatlikud ja armsad Heimtali muuseumi inimesed Merle ja Tuuli. Näpunööri tegemine polnud sugugi nii lihtne, kui alguses tundus, pusimist ja katsetamist oli ikka küllaga. Aga hakkama saime!

Kui näpud jäid lühikeseks, anti abivahendiks heegelnõel. Nii mõnigi laps sattus heegeldamisest sellisesse vaimustusse, et kasutab siiani iga vaba hetke nööri heegeldamiseks. Näiteks ütles Rando viimases ühiskonnaõpetuse tunnis, et tal on plaan heegeldada enda majale lausa mitu ringi nööri ümber 🙂

Töötoale taustaks mängis klaverimuusikat Paul Jõgi ja see imeline helide hõljumine pani töökäed nii mõnusalt liikuma. Sirutuspausidel kappasime ringi kepphobustega, mida võis otse näituselt “pätsata”. Tõeliselt lõbus ja õdus ja veidi kaootiline koduse segasummasuvila-tunne!

Vaibad said vahvad ja kõigile anti enda tehtud töö koju kaasa.

Anu Rauaga rääkisime veidi pikemalt kooli ja hariduse teemadel ka. Tema arvates käib õige hariduse juurde ka näiteks oskus kasutada ahjusiibrit või õnge otsa ussikese ajamine.

Anu Raud kinkis meile oma raamatuid ja kalendri, tähendades juurde: “Teil on praegu väga vaja just aega!”

Oeh, nii südamlik, aitäh!

Ja muidugi Anu Raua enda vaibad, milles igal lõngajupil ja koelõimel on oma lugu ning tähendus. Selliseid südame ja ajatu ürgtarkusega tehtud töid võib imetlema jäädagi! Nii suur tänu selle elamuse eest!

Enne meie koduteele asumist tervitasid Kihnu naised Kihnu aukodanikku Anu Rauda, meie maja värsket Postimehe aasta inimest Pille Kaiselit, ei puudunud ka sünnipäevalaul Mark Soosaarele endale. Ilm lauldi ilusaks ja pidu võttis üles päris vahvad laulu- ja pillimängutuurid.

Suur, väga suur tänu teile, armsad Mark Soosaar, Anu Raud, Heimtali Muuseum, UKM Uue Kunsti Muuseum | MONA The Museum of New Art, Kihnu naised ja kõik teised! Tõeliselt südamlik kingitus, mida jääme kauaks mäletama!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *